FAQ Vanlige spørsmål
Casa Verano
Lukk
 
(+47) 405 52 852 (+34) 698 974 169 info@casaverano.no

FAQ Vanlige spørsmål

Det er ikke obligatorisk å ha en juridisk rådgiver eller advokat, men det kan varmt anbefales. Når du har funnet den rette eiendommen for deg, er det viktig at du sørger for å få den hjelpen du trenger for å sikre at alt det juridiske er i orden med boligen du ønsker å kjøpe.

Ditt valg av advokat er et meget viktig skritt i prosessen med å kjøpe et hus i Spania, og de skal ivareta dine interesser på aller beste måte.

Din advokat bør

  • være i stand til og enkelt kunne kommunisere med deg – sørg for at de snakker ditt morsmål godt.
  • være tilgjengelige når du trenger de – spesielt dersom du fremdeles er i hjemlandet ditt under kjøpsprosessen.
  • ha et godt omdømme – forsøk alltid å sikre deg ved å for eksempel snakke med andre som har brukt dem tidligere.
  • ha vært etableret en god stund – du vil være sikker på at din advokat har den erfaringen som trengs og er troværdig. – Vi vil absolutt anbefale at du benytter advokatkontoret – Mare Nostrum Solicitors – til å ta seg av alt det juridiske ved kjøpet av din nye drømmebolig her på Costa Blanca.

Det første som må gjøres når man starter prosessen med å kjøpe en eiendom i Spania er å få ditt NIE nummer.
Ditt ‘Número de Identificación de Extranjeros’ er det du skal bruke for å bli registrert hos de spanske skattemyndighetene.

En fullmakt eller ‘Poder Notarial‘ er en skriftlig fullmakt som gir en person, som du har tillit til, mulighet for å kunne representere deg i juridiske spørsmål eller transaksjoner.

Den har mange anvendelsesmuligheter, herunder å få ditt NIE og gjøre det mulig å gjennomføre transaksjoner etc. i forbindelse med kjøpsprosessen helt frem til og med oppmøte hos Notar – i ditt navn.

Dersom du ønsker å kjøpe en eiendom i Spania vil en fullmakt til advokaten gjøre hele prosessen meget enklere, uansett dine reiseplaner.

Du kan da for eksempel være i ditt hjemland helt til alt er gjennomført – og så komme til Spania når det passer for deg, og bli møtt av oss på flyplassen – hvorpå vi kjører deg til din nye bolig som da står klar til overtakelse av deg.

Notar er profesjonell innenfor det spanske rettssystemet, og hans/hennes hovedfunksjon er å attestere spanske dokumenter og sikre at private avtaler oppfyller visse juridiske kriterier. Den spanske notar er involvert i legaliseringen av avtaler og kontrakter og anvender et stempel og signatur til å bekrefte dem.

Hovedforskjellen mellom en advokat og en notar er at advokaten beskjeftiger seg med private dokumenter som f.eks. kontrakter og kan representere en klient, f.eks. i en rettssak. En notar bringer derimot et dokument ut i det offentlige rom.

Notaren har en streng kodeks som han eller hun skal overholde, og loven om notarer definerer hans eller hennes funksjon og omfanget av hans eller hennes myndighet. Notaren er kvalifisert på et meget høyt nivå og skal bestå noen meget strenge eksamener for å oppnå denne status. De skal i første omgang studere i fem år på universitetet for å oppnå sin advokateksamen. Deretter skal de bestå ytterligere en eksamen, som i gjennomsnitt krever ytterligere tre til fem års studier.

Salgskontrakten vedr. en eiendom kan kun registreres i eiendomsregistret ved hjelp av et offentlig skjøte som er underskrevet og bekreftet av en notar.

For å sikre at kjøpet ditt er problemfritt i fremtiden, er det en rekke juridiske og skattemessige forpliktelser du må oppfylle.

Disse kan deles inn i

  • Eksterne kostnader *
  • Skatter **
  • Juridiske avgifter i forbindelse med kjøpsprosessen ***


* Eksterne kostnader

De største eksterne kostnadene er for den spanske notarius og det spanske landregisteret.

Størrelsen på notar-gebyrene bestemmes av loven, og det faktiske beløpet som skal betales avhenger av omfanget av lovbestemmelsene i eiendomsdokumentet (bolig-skjøtet). Som en guide vil vi si at avgiftene vanligvis starter på 800 €.

Det spanske registeret ‘Registro de la Propiedad‘ er et offisielt register som beskytter rettighetene til spanske eiendomseiere. Eiendomsdokumentet må registreres i det lokale eiendomsregisteret. Gebyret avhenger av eiendommens verdi, men starter vanligvis på 400 €.

Det er andre ekstrautgifter, som i noen tilfeller pålegges avhengig av individuelle forhold. For eksempel hvis du aldri har hatt skatteforpliktelser i Spania før må du ha et NIE-nummer før du kan åpne en bankkonto eller kjøpe din første eiendom.

Du må også ha fullmakt hvis du ikke kan være her personlig og trenger å utnevne en rådgiver/advokat, som du stoler på, i Spania – til å handle på dine vegne.


** Skatter

I tillegg til de eksterne kostnadene er det også skatter og avgifter du må ta hensyn til når du estimerer kostnaden for å kjøpe en eiendom i Spania. Skatten avhenger av om det er en ny eiendom eller en brukt eiendom.

Nybygg: (Valencia-regionen) – IVA (MVA) 10% – Stempelavgift (AJD) 1,5% 

Bruktbolig: (Valencia-regionen) – ITP (overgangsgebyr/skatt) 10% 


*** Juridiske avgifter i forbindelse med kjøpsprosessen

Til slutt må du ta med advokatkostnadene i kostnadene for å kjøpe en eiendom i Spania. Det er viktig at du sørger for at interessene dine er godt representert gjennom hele prosessen.

En uavhengig advokat vil gi deg råd og forsikring om at de juridiske forholdene vil bli kontrollert på dine vegne under kjøpsprosessen. Forsikre deg om at personen du overlater denne meget viktige rollen til setter dine behov først, og ikke har en interessekonflikt med andre parter.

Om du har egenkapital nok til ca. 30 – 40% av kjøpesummen pluss eksterne kostnader og skatter – og du har tilstrekkelig inntekt, stabil jobb og god kredittvurdering vil de fleste spanske banker kunne gi opp til 60 – 70% i lån.

Kontaktskjema

Responsable del tratamiento: Joakim Sigurd Lystad, Finalidad del tratamiento: Gestión y control de los servicios ofrecidos a través de la página Web de Servicios inmobiliarios, Envío de información a traves de newsletter y otros, Legitimación: Por consentimiento, Destinatarios: No se cederan los datos, salvo para elaborar contabilidad, Derechos de las personas interesadas: Acceder, rectificar y suprimir los datos, solicitar la portabilidad de los mismos, oponerse altratamiento y solicitar la limitación de éste, Procedencia de los datos: El Propio interesado, Información Adicional: Puede consultarse la información adicional y detallada sobre protección de datos Aquí.
WhatsApp